Το Ιστορικό

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΘ) ιδρύθηκε στις 24 Ιουλίου 1934 από είκοσι δύο (22) σοβαρούς ιδεολόγους συλλέκτες της πόλης – ύστερα από τη διάλυση του Φιλοτελικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το1932 – και αναγνωρίστηκε με την υπ. αρ. 2158 /1934 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Τη Διοικούσα Επιτροπή 23-8-1934 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης αποτελούσαν οι: Νικόλαος Καλλίτσης Πρόεδρος, Αλβέρτος Μπεράχια Αντιπρόεδρος, Χριστόφορος Νάλτσας Γενικός Γραμματέας, Δημοσθένης Πανταζίδης Ταμίας και Χρήστος Καλφαρέντζος Έφορος. Τα γραφεία της εταιρείας στεγάστηκαν στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 33 και του εντευκτηρίου στην οδό Εδέσσης 10 στα γραφεία του Συλλόγου των εκ Ρωσίας Ελλήνων. 

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως σκοπό:

  • την προαγωγή, διάδοση και προβολή των πολιτιστικών αξιών του φιλοτελισμού και την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μέσα από το φιλοτελισμό.

  • την πνευματική, επιμορφωτική και πολιτιστική καλλιέργεια των φιλοτελιστών και του ευρύτερου κοινού, με τη μεταφορά και διάδοση ιστορικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών και άλλων πολιτιστικών γνώσεων με τη μελέτη των γραμματοσήμων και της ταχυδρομικής ιστορίας.

  • την διάδοση της συλλογής και μελέτης των φιλοτελικών αντικειμένων και την προβολή τους στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νεολαία.

  • την έρευνα, καταγραφή, διατήρηση και προβολή τεκμηρίων ταχυδρομικής ιστορίας.

  • την προβολή του ελληνικού φιλοτελισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από την ίδρυσή της, η Φιλοτελική Εταιρία οργάνωσε τις ανταλλαγές γραμματοσήμων, προμήθεια καταλόγων και -γενικά- προώθησε τη σοβαρή μελέτη του φιλοτελισμού. 

Από νωρίς καθιερώθηκαν δημοπρασίες γραμματοσήμων, φιλοτελικών αντικειμένων και συλλεκτικών ειδών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

Το σημερινό Δ.Σ. προέκυψε από την Γενική Συνέλευση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας, στις 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: 

Πρόεδρος: Ιωάννης Ρεφανίδης, επιχειρηματίας
Αντιπρόεδρος: Θωμάς Αρβανίτης, γιατρός
Γραμματέας: Ραυμόντο Κονστάντζο, υπάλληλος ιταλικού προξενείου Θεσσαλονίκης
Ταμίας: Γεώργιος Χατζηγεωργίου, χημικός
Έφορος: Δημόκριτος Γιαλαμάς, επιχειρηματίας
Δημοσίων σχέσεων: Ιωάννης Βαλερής, γιατρός
Μέλος: Λάζαρος Πετρόπουλος, καθηγητής

 

Εκδοτικό έργο

«Τα Φιλοτελικά Νέα», το φιλοτελικό περιοδικό της εταιρείας κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Μάη του 1932, ως επίσημο όργανο του Φιλοτελικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε την  1η Απρίλη του 1932. Τον Οκτώβρη του 1933 το περιοδικό γίνεται μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Φιλοτελικού Τύπου.

Η Γενική Συνέλευση του Φιλοτελικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1934 εκχώρησε τον τίτλο  του περιοδικού Φιλοτελικά Νέα στην Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Θεσσαλονίκης και αμέσως διαλύθηκε.

Το περιοδικό περιήλθε στην Ε.Φ.Ε.Θ. επισήμως από την 1η Γενάρη του 1935.

Περίοδοι έκδοσης του περιοδικού
Περίοδοι έκδοσης Τεύχη Έτη
Α΄ περίοδος 63-64 Ιανουάριος 1935 – Νοέμβριος 1937
Β΄ περίοδος 78 Ιανουάριος 1949 – Ιούνιος 1955
Γ΄ περίοδος 9 Μάιος 1965 – Δεκέμβριος 1966
Δ΄ περίοδος 46 Μάρτιος 1989 –
Ε΄ περίοδος 77 2000- 2008
ΣΤ΄ περίοδος 6 Δεκέμβριος 2008 – 2010
2010 : αναστέλλεται η κυκλοφορία του περιοδικού λόγω οικονομικών δυσκολιών (μνημόνιο).

 

Διακρίσεις του περιοδικού στις εκθέσεις στην Ελλάδα
1983 Ε.Φ.Ε.Θ. 1983-50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΡΓΥΡΟ
1985 Ε.Φ.Ε. 1985 ΕΠΑΡΓΥΡΟ
1989 ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΑΡΓΥΡΟ +δώρο ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΗ ΠΛΑΚΕΤΑ
1993 ΣΥΛ.ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΑΡΓΥΡΟ
1995 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1995 ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΓΥΡΟ
1998 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ-ΚΗΦΙΣΣΕΙΑ 1998 ΑΡΓΥΡΟ
2000 ΦΙΛ. ΕΝΩΣΗ ΒΟΛΟΥ 2000 ΜΕΤΑΛΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ
2005 Ε.Φ.Ε.- ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑ 2005 ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΓΥΡΟ–78 βαθμοί
2006 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2006 ΑΡΓΥΡΟ

 

Διακρίσεις του περιοδικού στις εκθέσεις στο εξωτερικό
1991 ΤΟΚΥΟ ΕΠΑΡΓΥΡΟ
1995 ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟ
1995 ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΕΠΑΡΓΥΡΟ +δώρο ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ
1996 ΤΟΡΟΝΤΟ-ΚΑΝΑΔΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΓΥΡΟ
1996 ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΠΑΡΓΥΡΟ +δώρο ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΚΟΥΤΙ
1998 ΓΡΑΝΑΔΑ ΧΑΛΚΙΝΟ
2001 ΤΟΚΥΟ ΕΠΑΡΓΥΡΟ
2004 ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΡΓΥΡΟ +δώρο πλεξιγκλάς με ΦΕΓΙΕ
2005 BRNO/ΤΣΕΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟ–72 βαθμοί
2006 ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΑΡΓΥΡΟ +δώρο ΑΣΗΜΕΝΙΟ παλιά πόλη
2007 ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΠΑΡΓΥΡΟ–68 βαθμοί
2008 ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΑΡΓΥΡΟ–66 βαθμοί

 

Συγγραφική δραστηριότητα των μελών

1η Μαρτίου 1965: κυκλοφόρησε το μνημειώδες έργο του Χριστόφορου Νάλτσα «Ειδικός Κατάλογος των Ελληνικών Γραμματοσήμων» με την ευκαιρία των 30 ετών της ίδρυσης της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Και σήμερα συγκινεί η συγγραφική δραστηριότητα των μελών του συλλόγου με την τακτική τους αρθρογραφία σε ιστοσελίδες και περιοδικά του φιλοτελικού χώρου.

 

Φιλοτελικά ενδιαφέροντα των μελών της ΕΦΕΘ

Μέλη της εταιρείας μας έχουν καταρτίσει συλλογές γραμματοσήμων, ταχυδρομικής ιστορίας, ελληνικού χαρτονομίσματος, φιλοτελικών αντικειμένων και άλλης θεματικής με ιδιαίτερη οργάνωση, εκλεπτυσμένη καλαισθησία, παρατηρητικότητα και δημιουργική φαντασία.

Προσωπικότητες της πόλης μας με έντονη παρουσία στην επιστημονική και κοινωνική ζωή εξακολουθούν να είναι ένθερμοι υποστηρικτές του φιλοτελισμού και οι ίδιοι μανιώδεις συλλέκτες αλλά και φύλακες της ιστορίας. Με την εξειδικευμένη, εντατική συγκέντρωση, συστηματική μελέτη, οργάνωση και προβολή του φιλοτελικού αρχειακού υλικού, με την σύνταξη καταλόγων, τις ομιλίες τους σε εκδηλώσεις και την συμμετοχή και διάκρισή τους σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις υπηρετούν τους αρχικούς σκοπούς του σωματείου,  προάγουν τη φιλοτελική και ιστορική έρευνα και συμβάλουν τα μέγιστα στην εμπεριστατωμένη αποτύπωση της νεότερης ιστορικής πορείας του ελληνικού έθνους μέσα από το γραμματόσημο.

 

Διακρίσεις μελών της ΕΦΕΘ

Οι διακρίσεις των μελών της ΕΦΕΘ στις εθνικές και παγκόσμιες φιλοτελικές εκθέσεις είναι ιδιαίτερα τιμητικές για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα ολόκληρη.

 

Εθνικοί κριτές

Αθανάσιος Πάσχος PH (Ταχυδρομική Ιστορία) (2005)

Γιώργος Θωμαρέης PH (Ταχυδρομική Ιστορία), TR (Παραδοσιακός Φιλοτελισμός)

 

Διεθνείς κριτές (FIP)

Γιώργος Θωμαρέης PH (Ταχυδρομική Ιστορία)

 

Η ΕΦΕΘ σήμερα

Στις μέρες μας η εταιρεία αριθμεί 60 ενεργά μέλη και οι συγκεντρώσεις των μελών και οι διάφορες φιλοτελικές εκδηλώσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται στην οδό Αριστοτέλους 6 στο κέντρο της πόλης κάθε Κυριακή 10.00 – 13.00.

Στόχος μας η συνέχιση έκδοσης του περιοδικού «Φιλοτελικά Νέα» με σκοπό να συνεισφέρει και να διευρύνει την φιλοτελική γνώση στον τομέα της Διεθνούς Ταχυδρομικής Ιστορίας μέσα από σημαντική αρθρογραφία των μελετητών – μελών της ΕΦΕΘ.

Διαρκής μέριμνα και του παρόντος διοικητικού συμβουλίου αποτελεί η μορφωτική, δημιουργική και ψυχαγωγική ενασχόληση των μελών του συλλόγου να γίνει μέσο προβολής του πολιτιστικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού και τουριστικού πλούτου της Ελλάσας στο εξωτερικό και μια επιμορφωτική διέξοδος για τους εφήβους και τους νέους.

Ευγενής ο πόθος της δημιουργίας -σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης- ενός ιδιαίτερου Φιλοτελικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της ΕΦΕΘ παραμένει η μη ύπαρξη ενός χώρου – εντευκτηρίου για τις δραστηριότητες της εταιρείας.